Blogg

Søndagsfilosofen og meningen med livet!

Da har nok en uke kommet til veis ende uten at jeg har funnet svaret på noen av livets store spørsmål.

Selvfølgelig er ikke dette noe som bekymrer meg i noen vesentlig grad, men jeg må jo si at om meningen med livet simpelthen bare er å eksistere så føler jeg virkelig at jeg er blitt lurt, og at jeg kanskje burde gjort en del andre valg i livet en de jeg til nå har gjort.

Som de aller fleste har jeg alltid forsøkt etter beste evne å leve et så rettferdig og lovlydig liv som overhodet mulig, og jeg har strebet etter ikke å skade, fornærme eller på andre måter såre folk ut over det som strengt tatt uunngåelige.

Så mens jeg nå satt her å så på TV som jeg så ofte på søndager gjør falt det meg plutselig inn å stille meg selv spørsmålet:

«Hva om det ikke finnes noen mening med livet, og hva om når man dør går alt kun i svart?»

Dette spørsmålet åpner selvfølgelig for en del morsomme tankeeksperiment der jeg for eksempel må spørre meg selv om jeg virkelig har vært tjent med å være ærlig og ikke har begått kriminelle handlinger?

Hva om jeg eksempelvis hadde valgt å ta de to tusen kronene jeg fant i en lommebok på toget i stedet for å levere den til tog konduktøren? Hadde jeg valgt å beholde pengene hadde jeg vært to tusen kroner rikere, og jeg hadde jo ikke risikert noe straff ut over min egen dårlige samvittighet som jeg nok kunne lindret litt med å bruke pengene på meg selv.

Selvfølgelig bringer dette meg inn på spørsmålet om det finnes et liv etter døden og om vi noensinne kommer til å bli straffet eller belønnet for det livet vi har valgt å leve, og de valgene vi har gjort enten de har vært til fordel eller ulempe for oss selv.

Personlig så synes jeg det er vanskelig å kunne si hva jeg selv virkelig tror på, men selve tankeeksperimentet der jeg forsøker å se for meg hva slags liv jeg ville ha levd om jeg IKKE brydde meg om hva andre mente og følte, og jeg ikke tenkte på hvorvidt det jeg gjorde var rett eller galt er veldig spennende.

Kunne jeg for eksempel ha vært veldig rik nå, eller kunne jeg ha vært satt bak lås og slå?

Livet slik jeg ser det byr på mange utfordringer og vi tenker ikke så ofte over hvorfor vi gjør akkurat de valgene man gjør, og jeg tror at noe av grunnen er at vi alle har en innebygget evne til å skille rett fra galt helt uavhengig av hvilken kultur eller religion vi er oppvokst i.

Jeg tror derfor at det finnes noe mer mellom himmel og jord som det på så fint heter en stjerner, galakser og sorte hull, men jeg tror ikke nødvendigvis man kan gi dette NOE et bestemt navn eller menneskelige karakteristikker.

Det jeg derimot er ganske sikker på er at folk kanskje burde stoppe opp litt oftere og tenke over hva slags liv de lever, og over det faktum at de lever i et vestlig demokrati der de faktisk står relativt fritt til å leve sitt liv slik de selv måtte ønske.

Med det ønsker jeg alle en god Søndag!

Med vennlig hilsen
Aage Johan S. Sundvor

Leave a Reply