Hvorfor er det ingen politikere i Norge som snakker om den pågående automatiseringen?

Det er en ting jeg stadig undres over når jeg hører Norske politikere snakker om fremtiden til Norsk økonomi og det norske arbeidsmarkedet, og det er fraværet av hvordan den pågående automatiseringen vil påvirke dagens samfunnsstruktur.

Slik jeg ser det så vil vi se en rask økning i antallet jobber som vil overtas av maskiner, og jeg tror ikke det vil være mulig å omstille alle de som mister sine jobber til å bli webutviklere, kodere eller lignende raskt nok til at automatiseringen ikke vil skape store samfunnsmessige utfordringer.

Videre tror jeg også at noe av grunnen er at de fleste i dag tror automatiseringen vil bestå av humanoide roboter som kommer marsjerende inn på fabrikken og overtar de menneskelige arbeidsplassene, og at dette science fiction scenariet hindrer oss i å få på plass en viktig diskusjon som bør tas før automatiseringen virkelig skyter fart.

I videoklippet under kan du høre litt om hvilke automatiseringer man allerede ser som påvirker arbeidsmarkedet, og som bare i løpet av året mest sannsynlig vil begynne å skape en bølge av arbeidsledighet.

Som du hørte i videoklippet så ser man blant annet at folk som i dag jobber med røntgenbilder og vurderingen av disse nå flykter fra feltet ettersom man nå ser at kunstig intelligens nå kan gjøre en bedre jobb en mennesker i vurderingen av røntgenbilder og vil kunne oppdage eksempelvis svulster på et tidligere tidspunkt en hva en menneskelig lege vil kunne gjøre.

Vi ser også at kunstig intelligens nå begynner å overta stadig flere arbeidsoppgaver i banker og ulike kundesenter, men vi hører nesten ikke noe om dette fra Norske politikere eller i Norsk presse, og jeg lurer på om noe av grunnen er at man ikke ønsker å skape «panikk».

Personlig tror jeg politikerne og mediene skjuler sannheten om hvor langt vi virkelig er kommet i automatiseringen av samfunnet vårt i frykt for at folk skal våkne opp og se at dems livsgrunnlag nå er truet, og at de dermed vil begynne å stille seg spørsmål om vi virkelig ønsker at automatiseringen skal gå så fort som det den nå gjør.

Jeg håper vi kan få i gang en seriøs diskusjon om dette emnet, og at vi kan begynne å se på automatiseringen som nå er mulig og hvilke konsekvenser den vil ha på samfunnet allerede de neste to til tre årene, og at vi kan få på plass en politikk som kan sikre en overgang som ikke vil føre til en massiv arbeidsledighetsbølge her i landet.

Si hva du mener i kommentarfeltet under.

Med vennlig hilsen
Aage Johan S. Sundvor

Author: Aage Johan S. Sundvor

Legg igjen en kommentar