THE HANDMAID’S TALE OG PARALLELENE TIL ISLAM

De siste dagene har jeg sett på HBO serien «The Handmaid’s Tale» ettersom den har fått mye omtale i norsk presse, og jeg har sett flere aktivister har ikledd seg en tilsvarende «uniform» som kvinnene i serien bærer.

Selve serien synes jeg er godt laget og jeg synes det er interessant å se en serie fra en undertrykket kvinnes perspektiv mener jeg allikevel de mange feministene her i Norge og ellers i vesten som ikler seg «tjenestepikenes» drakt under ulike demonstrasjoner ikke helt greier å se de virkelige parallellene som finnes i det virkelige liv.

Her hjemme i Norge for eksempel har ulike feminister og kjendiser som komikeren Sigrid Bonde Tusvik ikledd seg «tjenestepike» kostyme for å demonstrere mot endringer i Norges abortlover, og har dermed etter min mening helt misforstått det større budskapet i serien og de virkelige parallellene til religiøse ekstremister som vi i dag finner i det Norske samfunnet.

I serien ser man for eksempel hvordan «kommandanten» som er tittelen man i serien benytter på mannen i huset så å si har uinnskrenket makt over kvinnene og rettferdiggjør denne maktposisjonen ved hjelp av bibelsitater fra det gamle testamentet. Man ser også hvordan en gruppe barnløse kvinner bistår i undertrykkelsen av «tjenestepikene» for å fremme sin egen agenda og sitt ønske om å bli mødre, og man ser hvordan dette samarbeidet mellom de mannlige tyrannene og dems koner egentlig er bygget på maktmisbruk, frykt og religiøs ekstremisme.

Med dette i tankene er det derfor for meg helt ubegripelig at INGEN her i landet ser ut til å se parallellene man kan trekke til hvordan livet for de mange tusen Jesidie kvinnene artet seg som slavinner i den såkalte Islamske Stat. Eller hvordan livene til de aller fleste kvinner i andre ekstreme muslimske stater som Iran, Saudi Arabia og Afghanistan er.

Jeg vil til og med gå så langt som å si at vi faktisk i dag også kan trekke direkte paralleller til måten kvinnene i «The Handmaid’s Tale» blir behandlet på til måten mange muslimske kvinner som i dag lever i Europa og Norge blir behandlet, og de ekstreme sharia lovene vi ser stadig flere muslimer i vesten ønsker å erstatte våre vestlige demokratiske lover med.

For meg er det helt ubegripelig å se denne serien uten at jeg trekker en direkte parallell mellom kleskode kravene, tildekningen av håret, mannens rett til å avstraffe kvinnene osv til de mer ekstreme elementene av islam som nå vokser frem i landet, og som vi vet er villige til å benytte både vold og terror for å fremme sin vilje.

Og jeg synes det er underlig hvordan man på særlig venstresiden og i Norsk presse helst ønsker å trekke parallellene mellom overgrepene i denne feministiske serien til så å si ikke eksisterende kristne miljøer her i landet eller til hvite vestlige menn generelt uten å i det heletatt nevne overgrepene vi alle vet finner sted daglig i muslimske miljøer hvor parallellen til seriens tyranni er mye tydeligere og reell. «The Handmaid’s Tale» er etter min mening en god serie som om man først skal benytte den i et politisk øyemed hverken skildrer den allmenne vestlige hvite mannens politiske eller religiøse holdninger eller det vestlige demokratiet, men tvert imot gir ett fantastisk innblikk i hvordan det må være å leve som kvinne i et muslimsk miljø eller et islamsk land styrt etter sharia lover.

Med vennlig hilsen
Aage Johan S. Sundvor

Author: Aage Johan S. Sundvor

Legg igjen en kommentar