Er tiden inne for å nedlegge russen?

Det sitter sikkert mange rundt om i Norge og har gode minner fra russetiden, og som av den grunn mener at russefeiringen er noe man bør verne om og tillate også nye generasjoner å oppleve, men som vi alle vet har tiden forandret seg, og det ser dessverre ut til at nettopp russefeiringen er ett av de fenomenene hvor feiringen har beveget seg i feil retning.

I Norge har russefeiringen hat en veldig lang historie og skriver seg i følge «mytologien» seg tilbake til da Norge var under Dansk styre et sted på 1700 tallet, og studentene måtte bære et horn i panna frem til de var bestått inntaksprøven for å bli student kalt «examen artium».

Innlegget fortsetter under.

For å få tilgang til universitetsstudiene, måtte studentene bestå en examen artium. Når eksamenen var over, fikk de et horn festet i pannen, og ble gjort narr av, av eldre studenter. Siden, når resultatene var klare, var studentene med på en seremoni kalt examen depositionis på latin, hvor de ble stilt foran eksaminatoren. Hvis de hadde klart prøven, ble hornet fjernet som et tegn på visdom og at villdyret i dem var borte. Etter dette kunne studentene med rette kalle seg studenter. Ordet russ skal være en forkortelse for det latinske navnet på denne handlingen, cornua depositurus, som betyr «å legge av seg hornene».

No.wikipedia.org

Som tradisjon har selvfølgelig russetiden dermed lange røtter i den Norske folkesjelen, og etter krigen ble russen også satt i forbindelse med feiringen av Norges nye uavhengighet, og ble et fast innslag i det Norske 17. mai toget.

Problemet slik jeg ser det nå, og dette blir jo mine personlige meninger rundt saken, er at russefeiringen har beveget seg bort fra å handle om å være en feiring av endt skoletid, men heller har blitt et slags underlig variasjon av Amish folkets svar på konfirmasjonen kalt rumspringa som betyr «å springe rundt», og som er en tid der amiske ungdommer slippes løs i verden så de kan oppleve den syndige verdenen utenfor kirken før de tar sitt endelige valg der de velger om de ønsker å være med i kirken eller ikke.

I denne tiden er det veldig mange av de amiske ungdommene som faller for ulike «fristelser» som for eksempel det å prøve alkohol eller andre narkotiske stoffer, og som følge av dette havner på «kjøret».

Her hjemme i Norge ser det for meg derfor mer og mer ut som om russetiden har blitt en form for universal norsk form for «rumspringa» der hele det norske samfunnet har sagt seg villige til å godta stadig større utskeielser fra russens side, og at dette nå har gått så langt at russen nesten har blitt ustyrlige i sitt strev etter å overgå fjorårets russ i obskøne «skøyerstreker».
Når jeg nå setter «skøyerstreker» i anførselstegn så skyldes det at jeg og nok veldig mange med meg om folk er ærlige nok ikke ser på mange av dagens russ sine såkalte «skøyerstreker» som uskyldig moro da de stadig oftere ser ut til å ligge nært opptil kriminelle handlinger og direkte mobbing av yngre studenter, ungdomsskole barn og medstudenter.

Personlig finner jeg ikke det å kaste avføring rundt seg eller det å dra på ferie for så å drikke seg fra sans og samling særlig skøyeraktig, og jeg ser heller ikke hva det å benytte mesteparten av tiden før endte eksamen på fylla som særlig produktivt.

Nå er det nok ikke et flertall av russen som bedriver denne form for aktivitet, men jeg har selv vært med og vært vakt (vel å merke seg kun et år) på et av landets største russearrangement, og jeg må si jeg ble veldig forundret over blant annet hva politiet godtok av oppførsel blant russen, og de mange farene særlig for unge jenter nettopp russefeiringen førte med seg.

Blant annet var det flere godt voksne menn som kretset rundt utenfor området hvor russen hadde sin feiring utstyrt med «fuglekikkert», og mange av vaktene INKLUDERT politiet så ikke ut til å ta dette med russegutter som forsøkte seg på veldig overstadig berusede russejenter som et problem selv om dette på et hvilket som helst annet arrangement av politiet og samfunnet ellers ville vært ansett som forsøk på voldtekt.

Når vi nå også i tillegg har sett en utvikling av russefeiringen der alkoholen i stadig større grad er blitt byttet ut med narkotiske stoffer, og økningen av vold har blitt epidemisk og ulike russebusser nærmest ser ut til å ha blitt egne «gategjenger» som slåss mot hverandre så er det slik jeg ser det kanskje på tide å vurdere en nedleggelse av denne formen av eksamens feiring.

Jeg foreslår selvfølgelig ikke at man skal nekte fremtidige generasjoner å feire endte eksamensår, men det jeg foreslår er at man endrer måten denne feiringen gjøres på, og at man sterkt reduserer tiden samfunnet godtar «russens» utskeielser i.

Mitt personlige forslag er å «bytte» ut dagens russefeiring, men en «eksamensfest» som avholdes av skolen noen dager etter endte eksamen er avlagt, og der man begrenser feiringen til ett avsperret område hvor man kan ha kontroll på hvem som deltar, og hva deltagerne har bragt med seg.

På denne måten tror jeg fremtidige «russ» vil kunne få en mye mer minneverdig eksamensfest, og der vi ser antallet anmeldte voldtekter, slagsmål og andre kriminelle aktiviteter blir drastisk redusert. Jeg tror også dette vil kunne gi studentene bedre tid til å fokusere på det som virkelig bør være prioriteten dems i den såkalte «russetiden» nemlig studiene.

Vel dette var noen tanker jeg hadde rundt dette med russefeiringen, og ønsker du å si noe om hva du mener er det bare å legge igjen en kommentar i kommentarfeltet under.

Med vennlig hilsen
Aage Johan S. Sundvor

Author: Aage Johan S. Sundvor

Legg igjen en kommentar