Frykter du at verden skal bli overtatt av roboter?

De fleste av oss har sikkert sett en eller annen film der roboter fremstilles som menneskets største fiende slik man for eksempel ser i filmene Terminator eller i de kjente Matrix filmene, men er det virkelig slik at vi bør frykte robotenes inntreden i våre liv?

Vel, jeg er personlig ikke helt sikker på hva jeg skal mene når det kommer til dette spørsmålet for det er jo veldig mange faktorer man må se på før man virkelig kan gjøre seg opp en såkalt «opplyst» mening om saken.

For det første må man spørre seg «hva slags roboter» man snakker om, og om dette er roboter med såkalt full AAI (Autonomous Artificial Intelligence) eller autonom(selvbevist) kunstig intelligens som man sier på norsk, og man må vite forskjellen på AI og AAI.

Så hva er forskjellen på AAI og AI?
En AAI er en robot/maskin med en full forståelse av sin egen eksistens, og som man anser vil ha mange av de samme egenskapene med tanke på ønsket om å sikre sin egen eksistens som alle andre levende autonome skapninger, mens en robot/maskin med AI i utgangspunktet ikke er annet en maskiner som kan utføre de oppgaver den blir programmert til av mennesker, og som samtidig kan forbedre seg innenfor det programmet den er gitt.

Ett eksempel på en robot med AI er en robotstøvsuger som vil kjøre rundt på gulvet ditt og støvsuge, men som samtidig kan få beskjed av deg når den skal stoppe, når den skal starte, og som selv lærer hvordan de mest effektivt kan støvsuge rommet. Denne maskinen har visse klare begrensninger, men benytter seg av kunstig intelligens eller såkalt maskinlæring for å holde oversikt over hvor møbler er osv.

Som de fleste sikkert forstår så vil en slik maskin selv om den kan lære seg å gjøre jobben til ett menneske raskere, bedre og med mindre feil en ett menneske ikke plutselig kunne finne på at den skal overta verden da den ikke har noe begrep om hva verden er eller hvor dens plass i verden er, og det er her maskinene med autonom kunstig intelligens kommer inn i bildet.

Til forskjell fra en maskin med kunstig intelligens som kan læres opp til å gjøre en eller flere bestemte oppgaver, vil en maskin med autonom kunstig intelligens være selvbevisst slik mennesker er, og som følge av det vil de også kunne utvikle det vi vil kunne utvikle egne meninger og det vi vill kunne anse for å være følelser.

Disse maskinene vil kunne utvikle seg utrolig raskt, og vil med ett perfekt minne og en nesten perfekt evne til å lære fort kunne overgå mennesket intelligensmessig noe som vil føre til at de kanskje vil se på oss som en underlegen art som mer er til bryderi en nytte.

Det finnes selvfølgelig også en mulighet at som veldig intelligente vesener vil disse maskinene i likhet med mennesker etter hvert som de blir smartere utvikle en større grad for medfølelse og aksept for andre arter, og at de av den grunn slettest ikke vil bli noen trussel mot menneskeheten.

Problemet vi står ovenfor med AAI er at vi ikke på forhånd kan vite i hvilken retning AAI’ene vil gå, og man kan jo spørre seg om en løsning på denne problemstillingen er å skape mange AAIer slik at vi øker muligheten for at EN eller flere heller i retning av å ha en positiv oppfatning av oss mennesker.

Nå er det uansett ett stykke igjen sies det til vi har greid å skape fullt ut autonome maskiner, men personlig synes jeg det er veldig spennende, og jeg tror det nok vil gå ganske bra ettersom tror vi innen den tid har greid å utvikle bedre måter for mennesket å kommunisere med elektronikk på en hva man har i dag.

Men hva mener du? Er du redd du skal miste jobben til en robot eller at verden overtas av robotene?

Legg igjen din kommentar i kommentarfeltet under.

Med vennlig hilsen
Aage Johan S. Sundvor

Author: Aage Johan S. Sundvor

Legg igjen en kommentar