Blogg

Hvorfor benytter vi fortsatt toalettpapir i Norge?

Dette er et spørsmål jeg stadig oftere stiller meg, men som jeg tror veldig få andre i det hele tatt har tenkt på i den travle hverdagen vi i dag lever i til tross for at det å gå på toalettet faktisk er en ting vi alle MÅ gjøre hver eneste dag.

Så hvorfor er dette ett spørsmål som jeg nå ønsker å stille her på websidene, og hva mener jeg egentlig med spørsmålet?

Svaret er ganske enkelt at jeg stadig oftere hører om folk som blir såre i baken etter ett toalettbesøk til tross for at dette faktisk er noe man sjelden ønsker å prate om.

Eksempelvis skriver Apotek1 på sine websider at 1 av 3 personer i Norge sliter med hemoroider noe som støttes av informasjonene som man finner på sidene til Norsk Helseinformatikk AS som er støttet av Sosial- og Helsedepartementet.

Selvfølgelig er dette ett emne de aller fleste av oss ikke ønsker å snakke om ettersom det er en veldig privat sak det å gå på toalettet, og synes det er flaut å innrømme at man lider av hemoroider eller andre plager relatert til det daglige toalettbesøket.

Personlig skal jeg innrømme at dette ikke hadde vært en sak jeg ville skrevet om det ikke vart for at jeg kom over en video på internett der man snakket om japanske baderom og toaletter der man hadde toalett som «vasket» en i baken og at dette både er mer hygienisk og skånsomt en hva det er å tørke seg med papir slik de aller fleste her i Norge gjør etter et toalettbesøk.

Dette fikk meg faktisk til å tenke over denne ideen med å tørke seg i baken vs. det og vaske seg i baken, og hvorfor vi i ett land som Norge med rikelig med tilgang på vann fortsatt bruker papir for å rengjøre oss etter ett toalettbesøk?

For å gjøre ett lite eksperiment startet jeg derfor først å fukte toalettpapiret hver gang jeg gikk på toalettet for å sjekke om det var mer skånsomt, og om det faktisk føltes annerledes å bli «vasket» fremfor tørket i baken, og etter en ukes tid var konklusjonen ganske klar.

Personlig syntes jeg det var mye mer skånsomt for huden i baken å bli vasket, og jeg følte meg faktisk renere etter ett toalettbesøk der jeg «vasket» meg med fuktig toalettpapir fremfor å tørke meg, og jeg tenkte derfor at jeg måtte ta dette eksperimentet ett steg videre for virkelig å se om toaletter som vasker en i baken virkelig er noe jeg ville kunne anbefale andre, og installere hos meg selv.

Heldigvis har jeg et ganske lite bad der dusjen henger ganske nærme toalettet, og dermed lå alt klart for at jeg faktisk kunne benytte dusjen til å baske meg i baken etter hvert toalettbesøk for å se om det ville være enda bedre enn å tørke/vaske seg med fuktig toalettpapir.

Vel for å hoppe over detaljene som jeg ikke tror noen er særlig interessert i så merket jeg etter bare noen dager at det å vaske seg ikke bare føltes bedre da det ga en følelse av renslighet, men at det også var veldig mye mer skånsomt for huden i baken og at det også førte til ett sterkt redusert toalettpapir forbruk.

Konklusjonen min ble derfor at her kunne jeg oppnå både å bli renere og få et bedre toalettbesøk opplevelse, og jeg kunne spare penger på ett redusert toalettpapirforbruk. I tillegg må jeg innrømme at ettersom jeg nå var mye renere forsvant så å si ALL kløe i baken noe som også var en ganske positiv sideeffekt.

Denne konklusjonen førte selvfølgelig til at jeg begynte å undersøke hva jeg kan gjøre for å endre badet mitt slik at jeg kan fortsette med å vaske meg fremfor og tørke meg, og jeg slo opp vasketoalett på nettet.

Det viste seg at kanskje flere har konkludert med det samme som meg, men problemet for meg var at de toalettene som er såkalte vasketoaletter i Norge har en så høy pris at det for meg er velig lite sannsynlig at jeg får installert ett med det samme, og derfor må jeg nok se meg rundt etter en simplere løsning slik at jeg slipper å benytte dusjen hver gang jeg går på do.

Jeg kan fortelle dere at jeg har kommet frem til en løsning som vil kunne fungere for meg, men inntil den er installert vil jeg holde løsningen for meg selv, og heller be folk fokusere på hvor primitivt og urenslig det egentlig er å benytte tørt papir.

Man blir jo egentlig ikke ren av å tørke seg i baken med tørt papir, og du ville jo aldri ha «vasket» hendene bare med å tørke deg med tørt papir før du spiser så hvorfor er det greit og kun tørke seg i baken?

Personlig går jeg nok ikke tilbake til kun å tørke meg, og jeg håper at selv om dette nok for de aller fleste oppleves som ett noe merkelig emne å ta opp, så håper jeg det kanskje kan hjelpe folk å ta opp emnet og kanskje finne en løsning som kan bidra til en mindre smertefull og renere hverdag.

Nå er det kanskje ikke så mange som vil legge igjen en kommentar om denne saken, men dersom du ønsker å gjøre det så er kommentarfeltet under åpent for alle.

Med vennlig hilsen
Aage Johan S. Sundvor

Leave a Reply