Blogg

Den fjerde industrielle revolusjonen

Det er en del folk der ute som mener at jeg er noe pessimistisk når jeg forsøker å forklare at jeg tror politikere og andre samfunns ledere kanskje bør være mer opptatt av hvordan vi skal møte den stadig økende automatiseringen av ulike arbeidsoppgaver.

Nå er det flere som har kommentert mine innlegg og sagt at vi antagelig kommer til å erstatte de arbeidsoppgavene maskinene overtar med nye i dag ukjente arbeidsoppgaver, og at vi derfor ikke trenger bekymre oss over fremtiden og folks mulighet til å få seg en godt betalt jobb.

Nå har jeg selvfølgelig sjekket litt mer hvilken informasjon som finnes der ute angående dette emnet og jeg har kommet over uttrykket «Industri 4.0» som er uttrykket industriledere og politiske ledere som møtes ved det årlige Økonomiske forumet i Davos i sveits bruker.

Så hva er den fjerde industrielle revolusjonen?
Jo det er overgangen fra en industri der maskiner trenger menneskelig interaksjon for at de skal kunne utføre sine oppgaver til at de blir stadig mer uavhengige, og menneskers oppgaver blir stadig mer automatisert uten å bli erstattet av nye arbeidsplasser.

Som dere kanskje fort kan se vil det at man automatiserer stadig flere nye arbeidsoppgaver uten og erstatte dem med nye jobber for menneskene som tidligere har utført oppgavene som blir automatisert føre til en enorm frigjøring av menneskelig arbeidskraft og med det muligheten for misnøye og konflikt.

Jeg er ikke så pessimistisk at jeg ikke tror vi kan finne løsninger på dette problemet, men jeg tror at om man ikke allerede nå i starten av den såkalte fjerde industrielle revolusjonen begynner å legge til rette for de mulige endringene i samfunnet som vi ser vil komme så vil man kunne få en mye vanskeligere overgang fra den gamle samfunns modellen til en ny modell en strengt tatt nødvendig.

Man kan jo spørre seg hvorfor ikke våre politikere i dag snakker om nødvendigheten med at flere utdanner seg innen automatikk, robotikk, dataanalyse osv, fremfor fremdeles og late som om dagens samfunnsmodell vil vare evig og at man også i fremtiden vil trenge ALLE de ulike yrkesretningene som i dag finnes.

Et annet eksempel er hvordan man fremdeles snakker om at Norge i fremtiden vil trenge flere mennesker ettersom vi trenger dem til å utføre ulike arbeidsoppgaver samme hvor lite utdannelse disse menneskene måtte ha når faktum tilsier at det er nettopp de simple monotone arbeidsoppgavene som vil være de første som blir automatisert.

Under kan du se en dokumentar om Industri 4.0 der man stiller spørsmålet om hvorvidt mennesker vil bli erstattet med maskiner.

Innlegget fortsetter under videoen:

Målet mitt med disse innleggene er ikke å skremme folk, men få dem til og tenke litt mer på fremtiden og kanskje begynne og stille sine politikere spørsmål om hvordan de ser på fremtiden, og hvordan dagens politikk må endres for å tilpasses et mer teknologisk utviklet samfunn.

Gjerne si din mening i kommentarfeltet under.

Med vennlig hilsen
Aage Johan S. Sundvor

Leave a Reply