Julenissen ble i gammel tid kalt Jólnir som betyr Julens herre

Det er veldig trist at man i dagens Norge ikke kjenner bedre til vår egen kultur og tradisjon, og at vi så blindt lar fremmede kulturer og tradisjoner overta viktige aspekt av våre liv som er med på og forme vårt folk, samfunn og kultur.

De eneste gangene norske menn og kvinner virkelig ser ut til å være virkelig stolt av sine norrøne røtter er når man trekker frem en forvrengt Hollywood versjon av hva det ville si å være en «Viking» og man ikler seg hjelmer med horn for å heie frem Norges nye pantheon bestående av idrettsstjerner og andre kjendiser.

Dessverre er det veldig få av disse «liksom» vikingene som kjenner til den ekte Norrøne kulturen og tradisjonen som våre barske modige forfedre fulgte, og vi lar til stadighet nye elementer av vår egen nordiske ur-kultur tre til side for at nye fremmede kulturer skal få plass i politikernes NYE NORGE!

Nå som vi er på vei inn i julen synes jeg derfor det var på sin plass med spredningen av litt Norrøn kultur til alle dere som følger denne siden, og jeg synes man kanskje burde vise litt mer stolthet over de mange elementene i dagens kultur som faktisk har sitt utspring i vår gamle norrøne kultur og tradisjon.

Så la oss derfor begynne med selve julefeiringen som nok de aller fleste kjenner til er en gammel norrøn tradisjon der man markerte at sola og lyset ble gjenfødt vintersolverv og man antar at julen varte fra sent November til første del av Januar. Selve juledagen eller juledagen den gang ble feiret den 21. desember da det var dagen da solen angivelig ble gjenfødt og dagene begynte å bli lengre.

Ser man videre på tradisjonen med julenissen så kan vi også her finne at selv dagens moderne julenisse som deler ut gaver ikke stammer fra Tyrkia eller kristendommen slik vi er blitt fortalt med historien om St. Nicholas fra Myra, men at Julenissen faktisk både har sitt navn, utseende og ikke minst sine trolldomsevner fra sin norrøne opprinnelse i form av den norrøne buden Odin som også ble kalt Jólnir (Norsk: Julemannen).

Jólnir var dekknavnet Odin benyttet under vintersolvern da han ferdet rundt og delte ut frukt og nøtter til sine krigere, og det er fra denne norrøne tradisjonen man har hentet inspirasjonen til dagens gaveutdeling under dagens julefeiring. Nå vil du kanskje også forstå hvorfor man i Norge også har som tradisjon å sette frem nøtter og klementiner, mandariner eller appelsiner i julen.

Men hva med de røde klærne spør du kanskje nå? Det var det i iallfall Coca Cola som kom opp med!

Vel, faktisk så heter det seg at Jólnir som betyr (julens herre) var ikled røde klær når han vandret rundt og delte ut sine gaver til krigerne da rødt var en farge som symboliserte ild og solen.

Andre viktige juletradisjoner som stammer fra vår norrøne kultur er dette med å ta med seg granbar inn i huset i form av et juletre. Dette er en tradisjon som henger sammen med den gamle norrøne overtroen der man trodde på alt fra nisser til troll, og man mente at man ved å henge granbar eller andre planter grønne barnålsvekster rundt rør og vinduskarmer kunne forhindre disse skapningene fra å ta seg inn i ens hjem.

Når det gjelder de ni reinsdyrene så har det seg slik at man opprinnelig kun hadde åtte reinsdyr som var symbol på Odins/Jólnir’s åttebeinte hest Sleipner, og da Coca Cola skapte sin nisse la de til et niende reinsdyr med navnet Rudolf.

Vi har her i Norge en egen norrøn tradisjon og kultur som er like flott og spennende som vår adopterte kristne kulturen som ble påtvunget våre forfedre ved hjelp av sverdet, og som førte til at våre forfedre måtte gjemme sin opprinnelige kultur og tradisjon i den nye påtvungne kristne kulturen.

Nå som du vet litt mer om hvor julenissen og julen kommer fra håper jeg du kanskje får lyst til å vite mer om vår norrøne kultur og tradisjon, og at du kanskje vil gjøre dine forfedre den æren å heve glasset og skåle til ære for Jólnir!

Gjerne legg igjen en kommentar i kommentarfeltet under.

Med vennlig hilsen
Aage Johan S. Sundvor

Author: Aage Johan S. Sundvor

Legg igjen en kommentar