Eliten i Davos konspirerer mot sine arbeidere

Som jeg flere ganger har på disse sidene har skrevet så tror jeg den pågående automatiseringen ikke nødvendigvis vil være en fordel for vanlige folk da jeg tror den vil kunne føre til at mange arbeidsplasser som i dag krever en menneskelig involvering vil kunne bli fullautomatisert.

Et eksempel på arbeidsplasser som jeg ser for meg vil kunne forsvinne som del av den pågående automatiseringen og teknologiske utviklingen er kassaarbeiderne som du i dag måter når du skal betale for dine matvarer.

Ved bruk av RFID og andre tilsvarende teknologier vil man kunne opprette butikker det er umulig å stjele fra, og som opererer helt uten kassaapparat slik man i dag er vant med.

Man kan med enkelhet sette opp RFID lesere som står ved butikkens utgang og teller varene kunden tar med seg ut av butikken mens varene ligger i handleposen for så å automatisk trekke kosten for varene direkte fra kundens bankkonto.

Med andre ord vil man ikke lengre ha bruk for menneskelige kassaarbeidere, og man kan jo da spørre seg hvilke nye jobber de som nå innehar denne typen jobber verden over skal gjøre?

Så hva har dette med elitens samling i Davos å gjøre?

Svaret finner du kanskje i denne artikkelen i New York Times hvor journalisten forteller at han har minglet seg med eliten i Davos under årets World Economic Forum, og at han der har oppdaget at eliten ofte taler med to tunger når de snakker om hvilke virkninger de tror den økende automatiseringen vil ha på arbeidsmarkedet.

Ifølge journalisten sier politikere og bedriftseiere i åpne forum at de ikke tror automatiseringen vil påvirke arbeidsmarkedet i særlig stor grad, og at man ser for seg at selv om noen arbeidsoppgaver forsvinner så vil det oppstå nye jobber som vil erstatte disse, men når de befinner seg i mer lukkede forum stengt for allmenheten så er de veldig åpne på at de ønsker å øke automatiseringen, og ikke nødvendigvis er like ivrige på å skape nye arbeidsplasser som ikke kan automatiseres.

Nå kan du selv lese artikkelen til New York Times og gjøre deg opp en egen mening, men jeg tror at om folk er litt realistiske så vil de innse at jo flere arbeidsoppgaver som man kan automatisere jo mindre bruk for menneskelige arbeidstakere vil det bli, og at det vil påvirke verdien av folks arbeide.

Så hva mener du? Legg igjen din kommentar i kommentarfeltet under.

Med vennlig hilsen
Aage Johan S. Sundvor

Author: Aage Johan S. Sundvor

Legg igjen en kommentar