Blogg

Har vi en aldersdiskriminering i helsevesenet?

Her om dagen satt jeg og så på videocasten til den amerikanske komikeren Joe Rogan hvor han hadde besøk av verdens ledende forsker innen aldersforskning David Sinclair, og jeg ble ikke så veldig overrasket når David Sinclair hevdet man hadde en form for aldersdiskriminering innen helsevesenet.

Under kan du se hele videocasten.

Som du hørte i videoen over så mener David Sinclair at han ble utsatt for en form for aldersdiskriminering da en lege fortalte han at de ville ha operert foten hans om han var yngre, og vi får høre hvordan Joe Rogan selv og flere venner har opplevd å få den sammen kommentaren fra sine leger.

Dette fikk meg til å tenke litt og spørre meg selv om det også kan være slik her i Norge at når man blir eldre så reduseres mulighetene våre for å få den behandlingen vi kanskje hadde trengt for å virkelig blir friske?

Nå har ikke jeg alle svarene her, men man hører jo stadig vek folk si at eldre nok ikke fikk den operasjonen de trengte da de allikevel var så gamle at det man trodde operasjonen ville være bortkastet, og at de antagelig hadde så kort tid igjen å leve, og det er jo da slik jeg ser det naturlig å spørre seg om norske leger også kan tenke slik?

Personlig så tror jeg nok det kan være flere grunner til at en pasient kanskje ikke får den operasjonen han/hun kunne ha trengt, og at det er gjort en hel del vurderinger rundt den endelige beslutningen, men jeg utelukker ikke at personens alder nok også spiller en stor rolle i den endelige avgjørelsen.

Selv synes jeg at alderen ikke bør spille noen rolle, og jeg mener at legene i større grad i tilfeller hvor det er snakk om en operasjon som vil kunne forbedre pasientens alminnelige helse burde ha presentert sine vurderinger ovenfor pasienten, og at pasienten selv i større grad burde få ta den endelige avgjørelsen.

Så hva mener du? Tror du at norske leger benytter alder som et kriteria når de skal vurdere hvorvidt du bør få en operasjon eller ikke?

Si din mening i kommentarfeltet under.

Med vennlig hilsen
Aage Johan S. Sundvor

Leave a Reply